Paul van Beersum

Paul van Beersum
Paul van Beersum (3 januari 1982, Elst) is internationaal erkend hoofdinstructeur Taekwon-Do, internationaal  ITF-scheidsrechter A, en is in het bezit van de 5e dan Taekwon-Do en 1e dan Hapkido.

Op dertienjarige leeftijd kwam hij in aanraking met Taekwon-Do bij Taekwon-Do School Bemmel, onder leiding van Herman Burgers. Na twee jaar behaalde hij zijn 1e dan Taekwon-Do in 1997. Na zijn middelbare schoolperiode ging hij studeren aan het CIOS (Centraal Instituut voor de Opleiding tot Sportleiders) te Arnhem. In deze periode kwam hij in aanraking met verschillende budodisciplines.

In de tussentijd bleef hij gedreven Taekwon-Do beoefenen en wist hij meerdere nationale titels te behalen op het hoogste niveau. Van Beersum was tevens voorzitter van het nationale demonstratieteam en lid van het Nationaal Team Opleidingen (NTO) bij de eerste en oudste Taekwon-Do bond in Nederland Nederlandse Taekwon-Do Associatie (NTA). In 2002 heeft hij samen met Willem Jansen de Taekwon-Do school overgenomen van boosabum Burgers. Samen met Jansen is er  een professionalisering ingezet, met als ontwikkeling in 2009 de nieuwe naam: Taekwon-Do Academie Gelderland, TAG. Inmiddels heeft TAG veel nationale kampioenen en dangraadhouders afgeleverd. De Academie breidde uit met scholen in Arnhem en recent in Houten.

Van Beersum is een lange tijd in dienst geweest als sportinstructeur bij de Koninklijke Marechaussee. Hierdoor heeft hij de mogelijkheid gekregen om zich te specialiseren in Aanhouding en Militaire Zelfverdedigingtechnieken. Bij Defensie werd van Beersum meervoudig Nationaal Militair Kampioen Judo. Tijdens zijn dienstijd heeft hij succesvol de eerstegraads lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding gevolgd op de Sporthogeschool te Tilburg.

Het eerste boek van Van Beersum en Jansen, Taekwon-Do – de Weg naar succes is in 2011 ook in het Engels uitgebracht en wereldwijd verkrijgbaar. In 2012 heeft Van Beersum samen met Jansen de negendelige Engelse ITF Tul Instruction Cards  ontworpen voor modern, competentiegericht onderwijs. In 2015 verschenen de delen II, III en IV van het Basisboek, voor de respectievelijke dangraden 2, 3 en 4.

Momenteel is van Beersum werkzaam als docent Sport en Bewegen aan het ROC A12 te Velp, waar hij studenten opleidt tot sportinstructeur of sportcoördinator. Behalve praktijklessen doceert van Beersum op deze sportopleiding ook theoriecolleges op het gebied van anatomie, fysiologie en trainingsleer. Sinds 2014 heeft deze opleiding het keuzevak Taekwon-Do instructeur A in haar vakkenpakket opgenomen. Studenten worden doormiddel van dit keuzevak opgeleid tot 1e dan (zwarte band) en instructeur in Taekwon-Do. Van Beersum is de eerste en enige in Europa die het ITF Taekwon-Do in een MBO-curriculum heeft weten te realiseren.

Van Beersum is mede-oprichter en secretaris van de Nederlandse Taekwon-Do bond ITF Royal Dutch. Naast zijn functie als secretaris van de bond is Van Beersum bondstrainer bij de Commissie Technische Opleidingen. Dit team is verantwoordelijk voor de technische trainingen van de bond, en in het verlengde daarvan voor het technisch niveau van het Taekwon-Do in Nederland. Hiervoor volgt Van Beersum internationale seminars bij diverse grootmeesters binnen en buiten Europa. Van Beersum volgt sinds 2003 met regelmaat  seminars van grootmeester Choi Jung Hwa en studeert hij op dit moment af als therapeut in Chinese medicijnen.