Paul van Beersum

Paul van Beersum 

Paul van Beersum (3 januari 1982, Elst) is internationaal erkend hoofdinstructeur Taekwon-Do, internationaal  ITF-scheidsrechter A, en bezit bij het schrijven van dit boek 6e dan Taekwon-Do en 5e dan Combat Hapkido.

Op dertienjarige leeftijd kwam hij in aanraking met Taekwon-Do bij Taekwon-Do School Bemmel, onder leiding van Herman Burgers. Na twee jaar behaalde hij zijn 1e dan Taekwon-Do in 1997. Na zijn middelbare schoolperiode ging hij studeren aan het CIOS (Centraal Instituut voor de Opleiding tot Sportleiders) te Arnhem. In deze periode kwam hij in aanraking met verschillende budodisciplines. 

In de tussentijd bleef hij gedreven Taekwon-Do beoefenen en wist hij meerdere nationale titels te behalen op het hoogste niveau. Van Beersum was tevens voorzitter van het nationale demonstratieteam en lid van het Nationaal Team Opleidingen (NTO) bij de eerste en oudste Taekwon-Do bond in Nederland Nederlandse Taekwon-Do Associatie (NTA). In 2002 heeft hij samen met Willem Jansen de Taekwon-Do school overgenomen van boosabum Burgers. Vlak daarna zijn de heren samen voor het eerst op trainingsreis geweest in Korea, het moederland van Taekwon-Do. Samen met Jansen is er een professionalisering ingezet met als ontwikkeling in 2009 de nieuwe naam: Taekwon-Do Academie Gelderland, TAG. Inmiddels heeft TAG veel nationale en internationale kampioenen afgeleverd en sinds de start van TAG maarliefst 68 nieuwe dangraadhouders opgeleid onder de paraplu van TAG. De Academie breidde uit met scholen in Arnhem en recent in Houten.

Van Beersum is een lange tijd in dienst geweest als sportinstructeur bij de Koninklijke Marechaussee. Hierdoor heeft hij de mogelijkheid gekregen om zich te specialiseren in Aanhouding en Militaire Zelfverdedigingtechnieken. Bij Defensie werd van Beersum meervoudig Nationaal Militair Kampioen Judo. Tijdens zijn dienstijd heeft hij succesvol de eerstegraads lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding gevolgd op de Sporthogeschool te Tilburg. 

Het eerste boek van Van Beersum en Jansen, Taekwon-Do – De Weg naar succes is in 2011 ook in het Engels uitgebracht en wereldwijd verkrijgbaar. In 2012 heeft Van Beersum samen met Jansen de negendelige Engelse ITF Tul Instruction Cards  ontworpen voor modern, competentiegericht onderwijs. In 2015 verschenen de delen II, III en IV van het Basisboek, voor de respectievelijke dangraden 2, 3 en 4. In 2021 heeft van Beersum samen met Jansen een mobiele Taekwon-Do applicatie (app) ontwikkelt om op een moderne technologische wijze instructie te kunnen geven. 

Momenteel is van Beersum werkzaam als docent Sport en Bewegen aan het Astrum College te Velp, waar hij studenten opleidt tot sportinstructeur of sportcoördinator. Behalve praktijklessen doceert van Beersum op deze sportopleiding ook theoriecolleges op het gebied van anatomie, fysiologie, gezondheidskunde en trainingsleer. Sinds 2014 heeft deze opleiding het keuzevak Taekwon-Do instructeur A in haar vakkenpakket opgenomen. Studenten worden doormiddel van dit keuzevak opgeleid tot 1e dan (zwarte band) en instructeur in Taekwon-Do. Van Beersum is de eerste en enige in Europa die het ITF Taekwon-Do in een MBO-curriculum heeft weten te realiseren.   

Van Beersum is mede-oprichter en secretaris van de Nederlandse Taekwon-Do bond ITF Royal Dutch. Naast zijn functie als secretaris van de bond is Van Beersum bondstrainer bij de Commissie Technische Opleidingen. Dit team is verantwoordelijk voor de technische trainingen van de bond, en in het verlengde daarvan voor het technisch niveau van het Taekwon-Do in Nederland. Hiervoor volgt Van Beersum internationale seminars bij diverse grootmeesters binnen en buiten Europa. Van Beersum volgt sinds 2003 met regelmaat  seminars van grootmeester Choi Jung Hwa. Vanaf seizoen 2018-2019 is Van Beersum gestart met het doceren in Combat-Hapkido. Zijn kennis over Ki-drukpunten vanuit de Chinese gezondheidsleer, militaire zelfverdediging en Hapkido smelten hier samen. Als vertegenwoordiger van de International Combat Hapkido Federation neemt hij dangraadexamens af in Nederland. In 2019 is van Beersum door de voorzitter van de International Combat Hapkido Federation, GM John Pellegrini, benoemd tot Master of the Art (5e dan). Van Beersum werkt tevens als reiki Master en therapeut in Chinese medicijnen onder de naam TAO (Training Advies en Oosterse Geneeskunde). In zijn eigen bedrijfsruimte vinden zijn trainingen en behandelingen plaats. In 2021 heeft van Beersum zijn bevoegdheid tot EHBO instructeur behaald. Hiermee is hij in staat om, door het oranje kruis erkende, EHBO cursussen te verzorgen. Op dit moment is van Beersum als bestuurslid van de ITF Royal Dutch nauw betrokken bij de voorbereidingen van het ITF wereldkampioenschap Taekwon-Do in Nederland (2022).