Geschiedenis Taekwon-Do Academie Gelderland

Geschiedenis van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG)meetingTAG

In augustus 1969 (Taekwon-Do was toen pas net in Nederland geïntroduceerd) werd de eerste Taekwon-Do training in Bemmel door de heer Ed van Breemen (2de dan) en de heer Henk Janssen (1ste dan) verzorgd. Deze training werd in de open lucht gehouden op het weilandje schuin tegenover de Pius X school.

Vervolgens werd er op 1 september 1969 door hetzelfde duo een demonstratie Taekwon-Do gegeven in de Pius X school. Zie krantenknipsel, hier wordt overigens karate en Taekwon-Do door elkaar gehaald. (wat in die tijd nogal vaak voorkwam)

De belangstelling was zo groot dat er onmiddellijk een vereniging kon worden opgericht, genaamd Tan-Gun, met ongeveer 16 leden. De trainingen vonden plaats in de gymzaal van de Pius X school op maandagavond. De trainingen stonden onder leiding van Henk Janssen. De Taekwon-Do examens werden in die tijd meestal gehouden in het Nijmeegse Politiebureau, waar de vereniging Fuji-Jama van Ed van Breemen trainde. Enkele jaren later was Henk Janssen vanwege studie niet meer in de gelegenheid om training te verzorgen.

Herman Burgers1983Met een pauze van enkele jaren is de heer Herman Burgers (3e dan) en erelid van TAGin maart 1978 weer gestart met Taekwon-Do in Bemmel. Tot begin jaren 90 van de vorige eeuw was er een samenwerking met verschillende Taekwon-Do scholen uit de regio, onder de gemeenschappelijke naam: Taekwon-Do vereniging Taekyon.

Herman in aktie in 1983

Toen in 1993 deze regionalevereniging werd ontbonden is de heer Burgers verder gegaan met zijn Taekwon-Do school Bemmel

Vanaf 2002 hebben de heren Willem Jansen en Paul van Beersum (beiden oud-leerlingen van de heer Herman Burgers) de school overgenomen. Vanaf 2009 is club verder gegaan onder de nieuwe naam: Taekwon-Do Academie Gelderland.