Willem Jansen

Willem Jansen
Willem Jansen (5 juni 1979, Nijmegen) is eveneens internationaal erkend Hoofdinstructeur Taekwon-Do, internationaal ITF scheidsrechter A, en houder van de  5e dan Taekwon-Do en 1e dan Hapkido.

Op dertienjarige leeftijd begon hij met Taekwon-Do bij boosabum Herman Burgers van de Taekwon-Do academie ‘Taekyon’, afdeling Bemmel. Na twee jaar behaalde hij zijn 1e dan Taekwon-Do in 1995. Tijdens zijn havo-periode te Bemmel behaalde hij zijn Taekwon-Do assistent instructeurs-diploma. Voor zijn vervolgstudie verhuisde hij naar Tilburg, waar hij in 2002 afstudeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding als eerstegraads leraar Lichamelijke Opvoeding en sportmasseur.

Tijdens zijn studietijd kwam hij in aanraking met verschillende budodisciplines. In deze periode bleef hij actief met Taekwon-Do en wist hij meerdere nationale titels te behalen op het hoogste niveau. Tevens was hij lid van het nationale demonstratieteam. In Tilburg introduceerde hij succesvol Taekwon-Do bij het studentensportcentrum van de Universiteit van Tilburg en ging hij zelfstandig Taekwon-Do instructie geven. In 2002 nam hij samen met Van Beersum Taekwon-Do School Bemmel over.

Vanaf 2002 geeft Jansen Lichamelijke Opvoeding (LO) op het Olympus College te Arnhem, waar hij tevens sectievoorzitter is. Voor de vaksectie is hij initiatiefnemer en verantwoordelijke geweest voor de nieuwbouw van de sporthal, fitnesszaal en bouw van een dojang. Behalve zelfverdediging heeft Jansen ervoor gezorgd dat Taekwon-Do is opgenomen in het curriculum van de middelbare school. Het Olympus College is hiermee de eerste school voor voortgezet onderwijs in Nederland met Taekwon-Do in het lesprogramma. De Do Jang is uniek in Nederland. Het Olympus College heeft inmiddels een sportprofiel gekregen en is in het schooljaar 2014-2015 begonnen met speciale sportklassen. Alle leerlingen van de sportklassen krijgen Taekwon-Do training. Waarbij de intentie is om per schooljaar kubexamens af te nemen zodat er een doorlopende leerlijn op het gebied van Taekwon-Do onderwijs op de middelbare school ontstaat.

Na zijn studie in 2002 werd Jansen lid van het hoofdbestuur van de NTA, voorzitter en instructeur van het Nationaal Team Opleidingen (NTO) en lid van het demonstratieteam. Deze bond bestaat niet meer. De meeste voormalige NTA-scholen zijn aangesloten bij de Nederlandse bond ITF Royal Dutch.

Jansen heeft in november 2009 samen met van Beersum het boek Taekwon-Do – de Weg naar succes uitgebracht. Samen met Van Beersum werkte hij aan de Engelstalige editie (2011),de negendelige intructiekaarten (2012) enaan de delen II, III en IV van het Basisboek (2015).

Jansen is mede-oprichter en bestuurslid van ITF Royal Dutch, die als enige organisatie in Nederland de INO (Independent National Organization) status heeft ontvangen van grootmeester Choi Jung Hwa. Daarnaast is hij bondstrainer en voorzitter van de Commissie Technische Opleidingen, en heeft hij net als Van Beersum een functie als docent en lid van de Commissie Leraren Opleidingen. Hiervoor volgt ook Jansen internationale seminars bij diverse Taekwon-Do grootmeesters en bij grootmeester Choi Jung Hwa.

Behalve Taekwon-Do heeft Jansen nog een passie, namelijk reizen door de landen van de oosterse verdedigingskunsten. Tijdens zijn reizen in Azië (Korea, Japan, China, Vietnam, Cambodja, Indonesië, Thailand) probeert hij in aanraking te komen met lokale vechtkunstenaars. Hij was in 2011 als pionier betrokken bij de 1e ITF Tul Tour in Zuid-Korea. Tijdens deze historische tour is er met een internationaal Taekwon-Do gezelschap van vertegenwoordigers uit zes verschillende continenten gezamenlijk twee weken getraind en gestudeerd op de historische locaties waar de tuls haar achterliggende filosofie aan te danken hebben.