Willem Jansen

Willem Jansen 

Willem Jansen (5 juni 1979, Nijmegen) is eveneens internationaal erkend Hoofdinstructeur Taekwon-Do, internationaal ITF scheidsrechter A, en houder van de  6ee dan Taekwon-Do en 1e dan Hapkido.

Op dertienjarige leeftijd begon hij met Taekwon-Do bij boosabum Herman Burgers van de Taekwon-Do academie ‘Taekyon’, afdeling Bemmel. Na twee jaar behaalde hij zijn 1e dan Taekwon-Do in 1995. Tijdens zijn havo-periode te Bemmel behaalde hij zijn Taekwon-Do assistentinstructeurs-diploma. Voor zijn vervolgstudie verhuisde hij naar Tilburg, waar hij in 2002 afstudeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding als eerstegraads leraar Lichamelijke Opvoeding en sportmasseur.

Tijdens zijn studietijd kwam hij in aanraking met verschillende budodisciplines. In deze periode bleef hij actief met Taekwon-Do en wist hij meerdere nationale titels te behalen op het hoogste niveau. Tevens was hij lid van het nationale demonstratieteam. In Tilburg introduceerde hij succesvol Tae-kwon-Do bij het studentensportcentrum van de Universiteit van Tilburg en ging hij zelfstandig Taekwon-Do instructie geven. In 2002 nam hij samen met Van Beersum Taekwon-Do School Bemmel over. Vlak daarna zijn de heren samen voor het eerst op trainingsreis geweest in Korea, het moederland van Taekwon-Do. Vanaf 2009 ging de club verder onder de naam, Taekwon-Do Academie Gelderland. Sindsdien zijn er 68 nieuwe dangraadhouders opgeleid onder de paraplu van TAG en veel (inter)nationale kampioenen. Vanuit heel Nederland komt men naar de dojang in Bemmel, vaak ook voor de bijzondere black belt trainingen die Jansen in het weekend verzorgt. 

Vanaf 2002 geeft Jansen Lichamelijke Opvoeding (LO) op het Olympus College te Arnhem, waar hij tevens sectievoorzitter is. Voor de vaksectie is hij initiatiefnemer en verantwoordelijke geweest voor de nieuwbouw van de sporthal, fitnesszaal en bouw van een dojang. Behalve zelfverdediging heeft Jansen ervoor gezorgd dat Taekwon-Do is opgenomen in het curriculum van de middelbare school. Het Olympus College is hiermee de eerste school voor voortgezet onderwijs in Nederland met Taekwon-Do in het lesprogramma voor mavo, havo en vwo. De Do-Jang is uniek in Nederland voor middelbare scholen. Het Olympus College heeft inmiddels een sportprofiel gekregen en is in het schooljaar 2014-2015 begonnen met speciale sportklassen voor mavo, havo en vwo. Alle leerlingen van de sportklassen krijgen Taekwon-Do training en in de hogere klassen ook Hapkido. De intentie is om per schooljaar kubexamens af te nemen zodat er een doorlopende leerlijn op het gebied van Taekwon-Do onderwijs op de middelbare school ontstaat, iets wat uniek is in Europa. Vanaf 2019 zijn de nieuwe examen sportvakken LO2 en BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) toegevoegd aan het sportprofiel onder leiding van sectievoorzitter Jansen. Men kan dus eindexamen doen in sport op het Olympus College. Jansen is al jaren vwo mentor bovenbouw. 

Na zijn studie in 2002 werd Jansen lid van het hoofdbestuur van de NTA, voorzitter en instructeur van het Nationaal Team Opleidingen (NTO) en lid van het demonstratieteam. Deze bond bestaat niet meer. De meeste voormalige NTA-scholen zijn aangesloten bij de Nederlandse bond ITF Royal Dutch. 

Jansen heeft in november 2009 samen met van Beersum het boek Taekwon-Do – De Weg naar succes uitgebracht. Samen met Van Beersum werkte hij aan de Engelstalige editie (2011),de negendelige intructiekaarten (2012) en aan de delen II, III en IV van het Basisboek (2015). In 2021 heeft Jansen samen met van Beersum een mobiele Taekwon-Do applicatie (app) ontwikkelt om op een moderne technologische wijze instructie te kunnen geven. 

Jansen is mede-oprichter en bestuurslid van ITF Royal Dutch, die als enige organisatie in Nederland de INO (Independent National Organization) status heeft ontvangen van grootmeester Choi Jung Hwa. Daarnaast is hij bondstrainer en voorzitter van de Commissie Technische Opleidingen, en heeft hij net als Van Beersum een functie als docent en lid van de Commissie Leraren Opleidingen. Hiervoor volgt ook Jansen internationale seminars bij diverse Taekwon-Do grootmeesters en bij grootmeester Choi Jung Hwa. 

In 2018 zijn beide auteurs samen met de Nederlandse masters naar Toronto, Canada gegaan voor een speciale bijeenkomst ter ere van de 100ste geboortedag van de grondlegger. De complete familie Choi was hierbij aanwezig en nog enkele oude Koreaanse pioniers die vanaf het begin bij de ontwikkeling van Taekwon-Do betrokken waren.

Jansen heeft de Nederlandse pionier Sabumnim Ed van Breemen (87 jaar en begonnen met Taekwon-Do tijdens de introductie hiervan in Nederland) intensief ondersteund voor zijn 4e danexamen in 2020.Sabumnim Ed heeft als oudste persoon ter wereld succesvol examen gedaan voor zijn 4e dangraad. Voor Jansen een eer om hem te begeleiden, hieruit is een warme vriendschap ontstaan.  

Als aanvulling op zijn martial-arts is Jansen al jaren actief met yoga. Om zich verder in de oosterse bewegingscultuur te verdiepen volgt hij hierin cursussen en lessen.   

Behalve Taekwon-Do heeft Jansen nog een passie, namelijk reizen door de landen van de oosterse verdedigingskunsten. Tijdens zijn reizen in Azië (Korea, Japan, China, Vietnam, Cambodja, Indonesië, Thailand) probeert hij in aanraking te komen met lokale vechtkunstenaars. Hij was in 2011 als pionier betrokken bij de 1e ITF Tul Tour in Zuid-Korea. Tijdens deze historische tour is er met een internationaal Taekwon-Do gezelschap van vertegenwoordigers uit zes verschillende continenten gezamenlijk twee weken getraind en gestudeerd op de historische locaties waar de tuls haar achterliggende filosofie aan te danken hebben. Diverse foto’s in dit boek zijn op historische plaatsen in Azië gemaakt. Momenteel is Jansen samen met Sabum Otto van Elzelingen (3 voudig Wereldkampioen Tuls) en de Koreaanse ITF secretaris-generaal Seung Hee(Sean) Yu de ITF History Tour Korea aan het organiseren. Een verdere verdieping op eerdere trainingsreizen in het moederland van Taekwon-Do. 

Jansen heeft thuis in zijn achtertuin een complete traditionele Koreaanse dojang gebouwd waarin hij privé trainingen verzorgt aan studenten die aan het trainen zijn voor een dangraad.